Iemand bezwaren?

In Amerikaanse films zie je vaak dat de ambtenaar van de burgerlijke stand vraagt of er ook iemand bezwaren heeft tegen het voorgenomen huwelijk.

 

 

Dit verschijnsel kennen wij niet in Nederland.

In de periode voorafgaand aan een huwelijk, vindt het onderzoek naar bezwaren namelijk al plaats.

Stel; iemand heeft gegronde bezwaren tegen een voorgenomen huwelijk, dan kunnen sommige mensen, onder bepaalde voorwaarden dit huwelijk tegenhouden door middel van een stuiting. 


Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een schijnhuwelijk of van een huwelijk waarbij sprake is van dwang of bigamie kan er een zogenaamd deurwaardersexploot aan de ambtenaar van de burgerlijke stand worden aangeboden.

Gelukkig komt dit niet heel vaak voor. Zelfs wanneer iemand tijdens de ceremonie bezwaren zou uitroepen, dan nog kan ik het huwelijk gewoon voltrekken.Maar wanneer er een medewerker van het Openbaar Ministerie of van politie, de trouwzaal binnen zou lopen met een officieel bewijs dat het huwelijk gestuit moet worden, zou ik de huwelijksceremonie op grond van bezwaren moeten stoppen.

 

In alle andere gevallen mag en kan ik ervan uitgaan dat de ABS, die een grondig onderzoek heeft ingesteld bij de melding van een voorgenomen huwelijk, tot de conclusie is gekomen dat er geen wettelijke beletselen zijn tegen dit huwelijk.

Mocht achteraf toch blijken dat de roeper gelijk had dan kan de rechter worden verzocht het gesloten huwelijk nietig te verklaren.

 

Gelukkig komt dit zelden voor.

 

Dus de vraag; " Heeft er iemand bezwaar tegen dit huwelijk?" , stel ik dus ook niet.


Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Tho en van der Flo (donderdag, 31 mei 2018 11:04)

  Maakt u dan ook foto's tijdens de ceremonie?

 • #2

  Andrea van Houten (donderdag, 31 mei 2018 12:36)

  Goedemiddag,

  Als ambtenaar zijnde maak ik geen foto's. Dat gaat wat lastig.

  Maar als jullie mij als fotograaf willen inhuren maak ik natuurlijk van elk bijzonder moment foto's. Dus ook de ceremonie.

  Begrijp ik goed dat jullie binnenkort willen gaan trouwen?

  Groetjes Andrea

Zijn jullie enthousiast geworden?

Neem vooral contact met mij op.

Email: info@andreavanhouten.nl

T: 06-53662937