Mevrouw Jansen-Janssen

Vandaag had ik een huwelijk.

De bruid keek eens de akte en het trouwboekje na en zei verschrikt; " Mijn naam staat er niet goed! Ik neem de naam van mijn man over!" 

 

Toen moest ik haar teleurstellen. Het is namelijk zo dat de officiële geslachtsnaam, de achternaam die je hebt gekregen bij je geboorte, niet verandert wanneer je getrouwd bent. Officieel houdt iedereen zijn eigen geslachtsnaam. Het toevoegen van de naam van de echtgenoot of echtgenote is optioneel. Het veranderen van je naamgebruik heeft alleen invloed op het dagelijks gebruik ervan.

 

Het gebruiken van de naam van de echtgenoot was in de opkomende stedelijke cultuur, een proces dat duurde van eind 19e eeuw tot midden 20ste eeuw. Vrouwen gingen zich zelfstandiger gedragen, maar dat waren ze nog niet. Ze hadden zelden betaald werk en waren juridisch "handelingsonbekwaam". In die ongelijke situatie lag het voor de hand om in de buitenwereld de naam van de echtgenoot,

het formele gezinshoofd, te gebruiken. Die gewoonte werd later, in de jaren vijftig, als een 'recht' in de wet verankerd, maar een plicht was het niet.

 

Het gebruik van de naam van de man was dan wel geen verplichting maar in het maatschappelijk verkeer wel een dwingend voorschrift. Door de gemeente, de belastingdienst en de verzekering werden gehuwde vrouwen onder de naam van hun man geregistreerd. Van de destijds gehuwde vrouwen dacht de helft ook geen keuze te hebben.

Slechts 1% gebruikte, in 1980, de eigen achternaam, terwijl 21% dat graag wilde.

 

Sinds 1998 mag zowel de vrouw als de man kiezen welke naam ze willen gebruiken na het huwelijk; de eigen naam, de naam van de echtgenoot/echtgenote of beide namen met een streepje ertussen. Daarbij kun je zelf kiezen welke naam eerst komt. Dit geldt zowel voor hetero- als homoseksuele echtparen. Kies je niets, dan hou je je eigen naam.

 

Voorbeeld:

Meneer Jansen is getrouwd met mevrouw Janssen.

Meneer Jansen kan uit een van de volgende mogelijkheden kiezen:

 

- meneer Jansen

- meneer Janssen

- meneer Jansen-Janssen

- meneer Janssen-Jansen

 

Wil je nou echt heel graag je achternaam officieel wijzigen en in de registers vastleggen? Kijk dan eens op de site van Justis.nl

  

Bron: Trouwcont(r)act

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Zijn jullie enthousiast geworden?

Neem vooral contact met mij op.

Email: info@andreavanhouten.nl

T: 06-53662937