Hoe gaat het nu verder?

Dat is een vraag die mij vaak gesteld wordt nadat het bruidspaar contact met mij (als trouwambtenaar) heeft opgezocht.

 

Ze hebben de ambtenaar uitgekozen, de locatie en waarschijnlijk staat de datum ook al vast.

Ik vraag dan eerst of men al een melding van voorgenomen huwelijk heeft gemaakt. Vroeger was dit de ondertrouw.

In vroeger tijden was dit ook al reden voor een feestje, en mensen feliciteerden het aanstaande bruidspaar. Dit hoorde erbij.

Tegenwoordig is niet meer zo waardevol. De melding zelf is ook redelijk saai te noemen; het kan vanuit je luie stoel.

Het enige dat je nodig hebt is een PC/laptop/mobiel je DigiD inleggegevens en de paspoorten (kopieen) van de getuigen en die van jullie zelf natuurlijk!

Je logt in via de website van de gemeente en alles wijst zich eigenlijk vanzelf. 

 

Het belangrijkst is om de locatie, de datum en de ambtenaar van tevoren al vastgelegd te hebben!

Dit voorkomt dat je tijdens het doen van de melding ineens andere dingen moet gaan regelen. Het huwelijk moet namelijk in de agenda van de gemeente worden opgenomen. En de locatie en de ambtenaar willen ook graag weten met wie ze te maken hebben.

Hebben jullie een geschikte locatie gevonden, informeer dan eerst bij de locatie of deze op de door jullie gekozen datum en tijd nog vrij is.

Tijdens de digitale melding vul je de locatie, datum en ambtenaar in. Vervolgens betalen jullie de kosten voor de locatie, de ambtenaar en eventueel het trouwboekje.

Er zijn wel bepaalde voorwaarden om te mogen trouwen.

  • jij en je partner zijn allebei 18 jaar of ouder
  • je mag niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben
  • je mag niet trouwen met een familielid. (kind, broer, zus, halfbroer -zus, ouder, grootouder, kleinkind, neef, nicht, oom of tante)
  • je mag niet onder dwang trouwen
  • je hebt toestemming nodig van de curator of kantonrechter wanneer je onder curatele staat.

Nadat alles is vastgelegd krijg ik van de gemeente een checklist met jullie gegevens en dat van jullie getuigen. Aan de hand van die checklist weet ik dat jullie de melding hebben gedaan en dat het huwelijk is vastgelegd in de agenda van de gemeente.

 

Een paar weken voor de grote datum maken wij een afspraak voor het gesprek. Deze vindt meestal pas een week voor de grote datum plaats. Dit doe ik expres om te voorkomen dat ik in de war raak met de bruidsparen die ik dat jaar ga trouwen.

Tijdens dit gesprek vertellen jullie mij zoveel mogelijk. En vraag ik jullie naar het huwelijksaanzoek, hoe jullie elkaar ontmoet hebben en alle relevante zaken. Tijdens het gesprek kan het soms emotioneel worden. Ik kan goed aanvoelen waar jullie je ongemakkelijk bij voelen en waar niet. In overleg met jullie bepaal ik wat ik in de speech verwerk en wat niet. Hoe meer ik van jullie weet, hoe beter ik mij kan inleven in jullie en hoe beter ik een speech op maat voor jullie kan schrijven.

Als jullie mij ook nog de gegevens van eventuele ceremoniemeesters geven, kan ik ook persoonlijke anekdotes in de speech verweven. Zo wordt het echt een persoonlijke speech.

Sinds 1 januari 2018 gelden er nieuwe huwelijksvermogensregels.

Leggen jullie niet bij de notaris vast dat jullie onder huwelijkse voorwaarden trouwen, dan trouwen jullie automatisch in gemeenschap van goederen! Hieronder valt, kortgezegd, alleen het vermogen (bezittingen en schulden) dat jullie vanaf de huwelijksdatum opbouwen. Maar ook het vermogen dat jullie voorafgaand aan het huwelijk al samen hadden.

Bij een scheiding wordt het vermogen fiftyfifty verdeeld.

Je hoeft de gemeente niet te laten weten waar jullie voor kiezen.

 

Bekijk een informatiefilmpje over de nieuwe regels hier 

 

Informatie over de huwelijksregels zijn te verkrijgen bij de notaris. Zie ook www.notaris.nl 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Zijn jullie enthousiast geworden?

Neem vooral contact met mij op.

Email: info@andreavanhouten.nl

T: 06-53662937